BELEF 2010
Jura Stublić i Film
Davorin Bogović
Beogradska tvrđava
30. jul 2010.

01. avgust 2010.

 
 
 
  U petak veče na Kalemegdanskoj tvrđavi videli smo koncerte koje su u okviru BELEF-a održala dva autentična predstavnika zagrebačke novotalasne scene, Jura Stublić i Davorin Bogović.

Kad se spomene novi, talas koji nas je zapljusnuo početkom osamdesetih, jedna od prvih grupa na koje pomislimo je svakako zagrebački Film. Kultni živi album iz Kulušića i prvi studijski album kilometarskog naziva (Novo! Novo! Novo! Od jučer samo na filmu, a od sada i u vašoj glavi), doneli su pesme kao što su "Neprilagođen", "Kad si mlad", "Radio ljubav", "Zamisli život u ritmu muzike za ples", "Moderna devojka" koje i danas izazivaju najviše emocija na njihovim koncertima.



Današnja postava Filma zvuči kao solidan tribute bend originalnoj formaciji u čijem su sastavu osim Jure Stublića bili Ivan Piko Stančić – bubnjevi, Jura NovoselićKuzma (saksofon i klavijature), Marino PelajićUdo (bas) i Mladen JuričićMax (gitara), koja je prašila uzduž i popreko bivšom Jugoslavijom.
Današnji Film predvodjen Jurom Stublićem korektno odrađuje posao a u mladoj postavi dominira mladi gitarista Borna Čop, miljenik ženskog dela publike.
Pored Jurine prve pesme koju je napisao, "Dijete ulice", i gore pomenutih klasika, kolekciju hitova upotpunili su između ostalih "Dom", "Mi nismo sami", "Valovi", "Rob ljubavi", "Istina piše na zidu" i "Dobre vibracije", naravno!



Za rokerskiji deo večeri pobrinuo se Davorin Bogović, pevač prve i najkreativnije postave Prljavog kazališta, koji je bio veoma raspoložen, kako za pesmu tako i za priču sa publikom. Za razliku od Jurinih lepo dizajniranih pulena, Davorinovi momci izgledaju kao da ste ih izvukli iz rok arhive s kraja sedamdesetih a tako i zvuče na sceni. Zajedno sa pratećim bendom, za koga Davorin reče da su to njegovi Bogovići, pružio nam je odličnu svirku. Na repertortoaru su bile uglavnom pesme Prljavog kazališta iz perioda kada je Davorin bio njihov član - "Dobar vetar u ledja""Sretno dijete", "Subotom uveče", "Neka te ništa ne brine", "Televizori", "Korak od sna", "Mi plešemo". Pored nove pesme "Ne volim" čuli smo i odličnu obradu Azrinog "Jablana". Davorin i njegovi Bogovići dobro "prže" u šta se mogla uveriti publika koja je ove večeri došla u najvećem broju od kako je BELEF krenuo sa koncertima. Na bis i za sam kraj nastupa dobili smo "Crno bijeli svjet" i "Sve je lako kad si mlad".



tekst i fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


BELEF 2010
Električni orgazam
Beogradska tvrđava
23.07.10.





BELEF 2010
Zoran Predin
Beogradska tvrđava
17.07.10.





BELEF 2010
Disciplina kičme

Beogradska tvrđava
16.07.10.




EXIT 2010
Petrovaradinska tvrđava
Novi Sad
08. -11.07.10




Summertime Festival 2010
Jeff Beck
07.07.10.




Summertime Festival 2010
Fred Wesley & The New JBs
Tower Of Power
The Temptations review
Sava Centar
05.07.10.


Summertime Festival 2010
Fred Wesley & The New JBs
Tower Of Power
The Temptations review
Sava Centar
05.07.10.